Backup maken, hoe doe ik dat?

31 maart 2017 – Wereld Back-up dagen!

 

Backup maken, Hoe maak ik een backup? Wereld Back-up dagen. WordPress, Backup maken, Plesk Onyx 17.0.01, WhatsApp backup maken, windows-backup maken, wat is een back-up

Op 30 maart 2017 maken we met zijn alle een back-up van onze bestanden. Dit kan een back-up zijn van je telefoon, website, app, webshop, server of simpelweg je belangrijke documenten dubbel opslaan. Waarom een backup maken? Klik dan hier!

Wat is een back-up?

Een backup maken, het klinkt voor sommigen erg ingewikkeld, maar het tegendeel is echter waar. Een backup is in essentie niets anders dan een kopie van gegevens die je bij verlies op een externe locatie heeft opgeslagen. Wanneer je een backup maakt van je bestanden kun je deze te allen tijde terugvinden wanneer je per ongeluk een bestand verwijdert of herstellen wanneer een bestand onverhoopt beschadigd raakt of bijvoorbeeld een harde schijf het leven laat.

Waarom maken we een backup?

Door de jaren heen verzamelen we op onze computers, laptops en tablets waardevolle informatie. Energiecontracten, betalingsinformatie, foto’s van een bruiloft of geboorte, video opnames van de vakantie naar Thailand 10 jaar geleden. Noem het maar op! Als we deze kwijt raken zullen we behoorlijk aangedaan zijn en er enorm van balen. Dubbel opslaan op een goede manier kan voorkomen dat we deze kwijt raken. Zo is het verstandig om naar de huidige apparaten een externe harde schijf te hebben. Ook zijn er bepaalde netwerk schijven die je buitenshuis kunt bewaren en hier automatisch back-ups op kunt maken. Maak gebruik van Cloud diensten zoals Google Drive of sla het gewoon 3 keer op!

Waarom maken ondernemers een back-up?

Ondernemers maken om dezelfde reden als particulieren een back-up. Alleen worden ondernemers het verplicht door de belastingdienst. Zo moet een ondernemer bijvoorbeeld haar administratie 7 jaar bewaren. Zowel op papier als digitaal. In gevallen van brand of diefstal is dit geen excuus voor de belastingdienst. Wanneer de administratie gedaan word door een extern kantoor dienen zij zich ook aan de wettelijke bewaarplicht te houden. In de vastgoed branche dient de administratie zelfs 10 jaar bewaard te worden!

Buiten de administratie willen ondernemers ook hun foto’s van het succes van 3 jaar geleden bewaren, reclame video’s, promotie materiaal, diverse logo ontwerpen of sjablonen voor advertenties.

Recovery op HD

Een externe harde schijf gevallen? Harde schijf van je computer werkt niet meer? Wanneer je ook deze dubbel opslaat op een andere locatie of apparaat kan dit een grotere garantie geven dat je je gegevens altijd terug vind. Onverhoopt kan het voorkomen dat je dat ene belangrijke contract of bestand vergeten bent te back-uppen en dan? Er zijn gespecialiseerde bedrijven die een recovery kunnen doen op de harde schijf. Bij een complexer probleem liggen de kosten rond de €750 tot €1200 excl. btw. en is een goede overweging belangrijk om dit te willen herstellen.

Backup van website maken

Wanneer je een backup wilt maken van een website, wel of niet op een CMS gemaakt dien je toegang te hebben tot de FTP én de database. Een goede FTP client is Filezilla.

In de bovenste balk dien je in te loggen met alle benodigde gegevens.
Backup maken - Hoe maak ik een back-up? Backup van mijn webshop maken - backup van mijn website maken

Vervolgens verschijnt er rechts een lijst met mappen waarin de inhoud van je website staat. Deze mappen bevatten alle onderdelen behalve de ‘placeholders’. Maak op je desktop een map aan en noem deze ‘Back-up website’ of iets in die richting. Kopieer nu alle mappen vanuit FileZilla naar het mapje dat je net hebt gemaakt.

Vervolgens dien je in te loggen in MyPHPadmin, de database. Ook hiervan moet een kopie gemaakt worden, dit is helaas een stukje lastiger. Via je webhost heb je vaak een optie om meteen in te loggen in de database, maak hier dan ook gebruik van. Vervolgens staat er een kopje ‘Exporteren’ en kies je als ‘Export Methode’ uitgebreid.
MyPHPAdmin database - Backup maken hoe maak ik een backup

Scroll naar ‘Uitvoer’ en gebruik de volgende instellingen:

Vervolgens laten we alles verder staan hoe het standaard is ingesteld. Het is belangrijk om als indeling: ‘UTF8’ te gebruiken omdat dit 9 van de 10 keer de taal is die word ondersteund door alle versies. Wanneer de database versie veranderd, of de taal niet meer word ondersteunt ben je de helft van je back-up kwijt!
Druk nu op starten en het bestand zal zichzelf downloaden op je computer of laptop.

Backup maken van belangrijke bestanden

Een backup maken van belangrijke documenten, foto’s of video’s op je computer is een stuk simpeler! Wanneer je een externe harde schijf tot je beschikking hebt dien je deze aan te sluiten op je PC.
Maak vervolgens een simpel mapje met als naam: ‘Back up Foto’s’ bijvoorbeeld. Vervolgens ga je op je computer opzoek naar een aantal foto’s die je extra wilt opslaan, en deze zet je vervolgens op de harde schijf. Kopieren en plakken in het andere mapje. Of het moet zijn dat je ze ook kan slepen!Dit doe je vervolgens ook bij je video’s, documenten en andere belangrijke dingen die je wilt bewaren!

Heb je na aanleiding van het lezen hiervan toch een aantal vragen? Stel ze dan gerust hier onder!

Recente blogs

Leave a Comment