pexels-photo-595804

Artificial Intelligence, toekomstmuziek of dichterbij dan je denkt?

In hoeverre zijn kunstmatige intelligentie en ons leven nu en later met elkaar verbonden? Om die vraag goed te kunnen beantwoorden is eerst een definitie van kunstmatige intelligentie nodig. Kunstmatige intelligentie (artificial intelligence (AI) in het Engels), betreft apparaten die zelfstandig reageren en beslissen op basis van omgevingsimpulsen of data. Dit doet het apparaat gebaseerd op complexe algoritmes en formules. Hierdoor kan het apparaat door digitalisering bepaalde menselijk handelingen vereenvoudigen of zelfs geheel overnemen. Mocht je denken dat vormen van kunstmatige intelligentie en ons leven nu alleen nog maar in Hollywoodfilms te vinden zijn, dan heb je het mis. Sterker nog, jij en ik komen steeds vaker in aanraking met digitalisering en kunstmatige intelligentie vormen.

Snelle digitalisering ontwikkelingen: straks geen mobiele telefoon meer?

Op het gebied van digitalisering volgen nieuwe ontwikkelingen elkaar in een rap tempo op. Waar het ooit begon met de personal computer, gevolgd door het web en daarna de mobiele telefoon, is het nu kunstmatige intelligentie en ons leven dat de klok slaat. De toekomstvisie van Google liegt er niet om: binnen afzienbare tijd heeft iedere gebruiker een eigen individuele Google, vormgegeven door een persoonlijke Artificial Intelligence Assistant. Deze Google Assistant weet alles van je en kan je daardoor overal bij helpen. Je mobiele telefoon is niet meer nodig. Wat? Geen mobiele telefoon meer? Moeilijk voorstelbaar maar met digitalisering is alles mogelijk.

Ontdek het huis van de toekomst met Google Home

De eerder genoemde Google Assistant heeft door digitalisering een spraak gestuurde speaker, genaamd Google Home. Met deze vorm van kunstmatige intelligentie kun je nu al via Google Home de Assistant vragen stellen en allerlei opdrachten geven. Wie weet dus wat we met de continue digitalisering ontwikkelingen in de toekomst allemaal nog meer van Google Home kunnen verwachten?

AI speakerstrijd en digitalisering: Googe Home versus Amazon Echo

Ook Amazon Echo heeft een AI speakersysteem ontwikkeld en Amazon Echo is daarmee dus een directe concurrent van Google Home. Niet dat we daar in Nederland al zoveel van mee krijgen. De slimme speaker van Google is alleen in Amerika verkrijgbaar en de Amazon Echo het dichtste bij in Duitsland. Je kunt beide speakers, Home en Amazon Echo, weliswaar aanschaffen, maar dan moet je wel Engels spreken en daarnaast van Amazon Echo niet teveel info over Nederland verwachten. Bij Google Home is dit anders want onderliggende systemen worden ook voor Android ingezet. Bij Amazon Home is dit niet het geval.

Wat is AI – Facebook Jarvis?

Het antwoord op de vraag ‘wat is AI – Facebook Jarvis?’, brengt ons naar niemand minder dan Mark Zuckerberg, de eigenaar van Facebook. Uiteraard is de ontwikkeling binnen de digitalisering ook Zuckerberg niet ontgaan. In zijn geval kwam de inspiratie voor kunstmatige intelligentie en ons leven wel degelijk uit digitalisering van een Hollywoodfilm: Iron Man. In 2016 heeft Zuckberg, geïnspireerd door J.A.R.V.I.S uit Iron Man, zijn eigen assistent laten maken. Het is een andere kunstmatige intelligentie dan in de film, maar toch. Wat is AI – Facebook Jarvis? Een IPhone app waarmee Zuckerberg via Facebook chatbot zijn huis op afstand bestuurt. Zijn Jarvis herkent bovendien bekenden. Indrukwekkende digitalisering toch?

Gratis consult inplannen